1280px-Ancient_Roman_Mosaics_Villa_Romana_La_Olmeda_000_Pedrosa_De_La_Vega_-_Saldaña_(Palencia)

Vila e Filanit

“Çlirimtarin e republikës së porsalindur” tjerët do të mund ta konsideronin si harbut të pagdhendur, barbarë artistik, dhe përkrahës të zbukurimeve të tejskajshme e të pa shije, pasi që lejoi ndërthurrje aq mospërputhëse në stilet e ndërtimit të vilës së tij. Por unë personalisht e duartrokas këtë vizion të Filanit, ngaqë e konsideroj atë si një kompromis të nevojshëm për të theksuar fuqinë, prestigjin dhe luksin.

visarion-herodotus

Visarion

Visarion është libri i humbur i Herodotit për legjendën e paraardhësve të Partisë së Fortë dhe shpëtimin e Civilizimit të lashtë Perendimorë. “Unë, Herodoti i Halikarnasit këtu paraqes hulumtimin tim, në mënyrë që bëmat dhe ngjarjet e mëdha njerëzore të mos zbehen me kohën. U këndofshin këto ngjarje të paharrueshme, bashkë me të bëmat e fiseve më të forta të Visariotëve dhe Arifajanëve, si dhe arsyet që i bënë ata fillimisht të grindeshin fortë mes vete, si dhe pajtimin e tyre të shenjtë.

Kafene, Kajro, nga Jean-Léon Gérôme (Vésoul 1824–1904 Paris)

Shëtitje nëpër Muze

Por e gjitha ishte një hile e madhe, për të më bërë që ta vizitoj muzeun kundër dëshirës sime. Zakonisht e gjithë poenta e takimeve tona ishte diskutimi i politikës. Politika është argëtimi më me namë i yni (shqipëtarëve).

“Arti pa politikë është vetëm dekorim”, ma priti Artriti ndërsa ja fuste kot me vetëbesimin sikur e ka shpikur vetë thënijen e dëgjuar në ndonjë film.

wine dog

Zanati i Kanosjes: 5. Monopoli i Kryemadhit

Nofkën Kryemadh, Hasani e kishte trashëguar që nga fëmiria. Do t’ju mirrte mendja se gjatë gjithë jetës së kaluar me etiketën e njejtë, ai do të krijonte imunitet nga efektet e saja negative. Por, thellë në brendësi të shpirtit Hasani ende vuante sikur akoma të ishte ai carroku 7 vjeçarë të cilin e ngacmonin shokët dhe shoqet e lagjes.

Theodoor_Rombouts_-_Card_and_Backgammon_Players._Fight_over_Cards_-_Google_Art_Project

Zanati i Kanosjes: 4. Biznesi i Vogël i Sheshbeshit

Edhepse një gjë e tillë mund të mos dallohet fillimisht, sheshbeshi (tavlla) dhe kërcënimet kanë shumë ngjashmëri. Të dyjat në pamje të parë duken si një lojë e thjeshtë. Lëvizja e figurave të bardha dhe të zeza janë caku i të dyjave. Në shehshbesh lojtari i bardhë mundohet t’ja hedhi lojtarit të zezë, dhe lojtari i zezë mundohet ta bëjë të njejtën. Në lojën e kërcënimeve ndodhë e njejta gjë.

mead-cave

Zanati i Kanosjes: 3. Probleme Menaxhimi

Të menaxhosh kërcënimet në ditë të sotme është bërë sikur të keshë punë të dytë. Tregëtarët e suksesshëm (ose/dhe zyrtarët nëpër pozita të larta qeveritare) thuhet se kanë nëpunësit e tyre të specialë për çështje kërcënuese. Detyrat e këtyre asistentëve specialë janë që të mirren me klasifikimin, sistemimin dhe zgjidhjen e kërcënimeve të shumta që vinë në drejtim të punëdhënësve të tyre.

haiku

Zanati i Kanosjes: 2. Formë Arti

“Sikur shumë forma tjera arti,” thoshte Profesor Doktor Haxhimusa, “edhe kërcënimet mendohet se e kanë zanafillën në dashuri. Ose më mirë thënë, mungesës së saj…”

fabric

Zanati i Kanosjes: 1. Pëlhura e Kërcënimeve

Sikur dashuria e parë, ashtu edhe kërcënimi i parë nuk harrohet. Tani që kercenimet edhe mua m’u janë bërë përditshmeri, e kam mësuar se ku qëndron sekreti: nuk guxon t’ja lejosh vetes që të të shqetësojnë.

"Santa Muerte" nga David Lozeau

Kosovocalypse: 4. Vdekja

Unë jam edhe mjeku, por edhe helmi të cilin mundohem ta shëroj; jam doktori dhe sëmundja të cilën mundohem ta mjekoj, jam infermieri dhe vuajtja të cilën mundohem ta lehtësojë. I kam të veshura rrobat e engjëllit të jetës, por unë jam vetë vdekja. Unë jam të gjitha këto personazhe kundërthënëse, dhe shumë më tepër. Unë jam Qazim Hoxhaj, dhe unë jam mashtrues profesional.

robotech

Kosovocalypse: Uria

Duart më janë skuqur nga shtrëngimi i qyskisë. Dyert e rënda të metalit e mbyllin magazinën në mënyrë të padepërtueshme. Përpjekjet e mia të kota për të hyrë dhunshëm nuk prodhuan asgjë përpos një gërvishtjes që e zbuloi shkëlqimin origjinal të metalit. Ndoshta nuk do të duhej të shpenzoja gjithë atë energji në ndërtimin e atij kurthi. Madje dyshoj se do të funksionojë. E tharë dhe e raskapitur bie mbi prapanicën time anoreksike, ndërsa e ndiej dhembjen e përplasjes ndërsa më udhëton trupit deri tek gjoksi. Barku im lëshon një nga ato tingujt ankues. Nuk do të çuditem nëse depoja del të jetë e zbrazët. Ushqimi është shumë i pakët këtyre ditëve.