city blue

The City Naps

This is the time of beautiful small moments. You will notice a solitary plastic bag dancing in the wind. A red neon sign will flicker, struggling to turn on. As its reflection bounces off the wet concrete, you will again wonder about the origins of the steam coming from the ground. Today you will start missing your sworn enemy, the crowd, and the absence of subterranean vibrations will make you wonder if the trains are running at all.

yojimbo6

Rrugaçët: Beteja e Sokolit

Pjesa e katërt dhe e fundit e serialit “Rrugaçët”. Sokoli ishte asi tipi i cili nuk duronte që tjerët të luajnë koqe me te. Tani kur mendoj, rrugaçëllëku i tij ishte vetëm mënyrë mbijetese. Nuk ka rëndësi nëse i ke tre vëllezër më të mëdhej; kur baba është në mërgim, njeriu duhet të mësohet se si të kujdeset për veten e vet.

for_a_few_dollars_more_still

Rrugaçët: Prita e Nenadit

Pjesa e tretë nga katër e serialit “Rrugaçët”. Ky ishte momenti kur kuptuam se nuk kishte drejtësi, dhe se Nenad Rrugaçi ishte përmbi çdo ligj, dhe se s’kishte kush ta ndalonte. Aty kishim kuptuar se ne vetë do të duhej të ballafaqoheshim me frikat tona.

wolf3

Rrugaçët: Qenët e Jovicës

Pjesa e dytë nga katër e serialit “Rrugaçët”. Me fëmijët e lagjes qarkullonte tregimi se Jovica ishte gjysmë njeri dhe gjysmë qen. Ndoshta një lloj karkanxholli, a karakanxhe, si një lloj qen-njeriu me aftësi që kur t’i tekej ta ndryshonte formën nga njeriu në qenë. Si ndryshe do të spjegohej fakti që ai rrinte me qenë ditë-e-natë? Si ndryshe do të spjegohej njolla bjonde në flokët e tija të kafta? Si do të spjegohesin sytë e tija, ku njeri ishte i kaftë dhe tjetri i kaltërt? Ai ishte padyshim një qen-njeri.

New_Kids_on_the_Block-1024x1024

Rrugaçët: Një Carrok i Ri n’Bazhdaranë

Pjesa e parë nga katër e serialit “Rrugaçët”. Kur je në klasë të tretë, nuk e kupton politikën, ose pse gjërat duhen ndryshuar, ose pse papritmas duhet të përshëndetesh me shokë dhe të bartesh për në Prizren. Krejt planet e mëdha që i kisha pas, m’u prishën. Apo nuk e kisha edhe agjendën përplot: Sapo e kisha gjetur një vend të mirë që gjithmonë fitoja kur luanim msheftas; do të bëheshim kampoinë të lagjes në futboll; dhe përfundimisht u bëra ekspert në ngasjen e biçikletës pa rrotë ndihmëse.

Los Compadres Muartos by David Lozeau

The Three Deaths of Fernando Ricardi

Maybe I’m not the right person to talk about Fernando Ricardi, since I was the one who ultimately caused his death. Yes, yes, I know, you don’t generally hear stories of compassion from a hitman. We’re not known for our affectionate talks about our victims. But, what can I say; the late Fernando was an impressionable little mo-fo.

the big combo

The Hostage Spring

Part one of New York Spring in California: a detective story in more than three parts.
Unfortunately for me, Spring was being held hostage this year, and it was up to me to rescue it. Winter and Summer were asking for too high of a ransom, but as a matter of principle I refused to negotiate with cold bitches and hot-heads. The city’s humidity started to drive me insane, transforming me into a film noir detective with the urge to rescue this femme fatale despite all of my instincts telling me otherwise.

matadora2

Dashuri Kanibalësh

Mendja më devijon duke i patur akoma të freskëta në kujtesë instinket tona shpellore. Dashurinë si bashkim të dy shpirtrave e interpretojmë fjalëpërfjalshëm, sikur mënyra e vetme për të ndier prezencën e tjetrit brenda neve të ishte ta shijonim përmes barkut. Pasioni jonë është dashuri kanibalësh. Ta hângsha zemrën! Ta hângsha synin! Ta hângsha loqkën!

AT&T Long Lines Building

Nga Shpella në Shpellë – Pse?

Ky është një rekuiem për dritare. Një ëndërr për të krijuar një iluzion drite në errësirrën e përditshmërisë rutinore që t’a dhuron jeta në Qytetin e Madh. Si milingonë punoj i mbuluar nga mali prej letrave të cilat presin për t’u përpunuar dhe shëndërruar në një mal akoma më të madh burokracie. Në këtë zyre, ku drita e zbehtë fluorescente m’i dogji vitet më të mira të jetës, unë lutem për një rreze dielli prej jashti.

mucha_dance

Gjithë ato Shaka të pa Shije

Kurdo që shikoj fytyrën tënde, ajo rrezaton qetësi. Por pastaj, kur të shikoj në sy, dhe e ndiej flakën e tyre, më duhet t’a ndërprej shikimin, përndryshe do të digjesha i tëri nga dëshira për të t’i puthur sytë. Por pastaj, t’i vërrej buzët, aq të gatshme për t’u puthur. Por, unë ngurroj, sepse ti tani je duke qeshur, dhe do të ishte mëkatë të ndërpritet bukuria e një buzëqeshjeje si kjo.