vintage marshmallow ad-2

Testi Marshmallow dhe Politikanët e Korruptuar

Testi Marshmallow vërtetoi se ndër faktorët më të rëndësishëm për sukses janë aftësia për të vonuar kënaqësinë dhe vetë-disiplina për të bërë një gjë të tillë. Mund të bëhet një argument se korrupsioni, ryshfeti dhe përvetësimi i kanë origjinat e tyre të lashta në pamundësinë e njerëzve për të parashikuar një të ardhme shumë të largët…

1010-Dragon-space-shuttle.jpg_full_600

Scientifically Speaking: The Commercial Space Race

The success of the Dragon capsule is an example of American ingenuity and entrepreneurship. It is a great model on how the state can help incubate businesses. We in Kosovo should learn from such models, if not for launching rockets, then at least launching small promising start ups that would help improve the local economy.

lhc17

Scientifically Speaking: The Large Hadron Collider

In a sense, our scientific curiosity didn’t evolve much since our cavemen ancestors. Let’s take a rock for example. What is it made out of? Even a Neanderthal could tell you that if you smash a rock, you will produce smaller rock pieces. And smashing those smaller pieces, will produce even smaller ones, until there comes a point when we may call them dust.

photo 3(1)

Creativity: Tools 2

It all comes down to the best creativity instrument ever designed. It took around 3.8 billion years of evolutions, until nature came up with the current version of your brain. It has the ability for what scientists call neuroplasticity, which means, re-routing and rewiring neural networks on demand.

tastatura

Shkronjat Shqip për Linux

Një nga pengesat kryesore për mua për të kaluar në Linux PC-në time të vjetër që mezi përballon Windows XP-në, ishte se …

tastatura

Shkronjat Shqip për Windows

Shkarkoni dhe instaloni shkronjat esenciale shqipe si Ë dhe Ç me rradhitje më efikase në tastaturën/tastierën tuaj, krejtësisht falas. Udhëzimet e detajshme për instalim për fillestarë janë të përfshira.